Sla navigatie over

Oosterzele mist de boot bij opstart UiTPAS Vlaamse Ardennen

Dinsdag 4 april werd UitPAS Vlaamse Ardennen gelanceerd. Zowel Zottegem, Sint-Lievens-Houtem, Herzele als Zwalm starten mee op. Ook Geraardsbergen, Maarkedal, Ronse en Brakel tonen interesse om aan te sluiten. Het initiatief werd de voorbije maanden en jaren grondig voorbereid door Route42 i.s.m. Publiq en andere partners. “Oosterzele weigert helaas nog steeds in te stappen in de breed initiatief. Opeenvolgende schepenen van Cultuur Marleen Verdonck en Orville Cottenie denken dat een systeem van het eigen OCMW en het AGB Oosterzele voldoende mogelijkheden biedt. Het naar de eigen navel staren is tergend voor de beleidsvisie van de meerderheid,” betreurt Open Vld fractieleider Filip Michiels die al sinds 2016 pleit om met Oosterzele toe te treden tot UitPAS.

De UiTPAS is een spaar- en voordelen-programma voor vrije tijd. Hij verlaagt participatiedrempels voor zowel participanten als organisatoren en lokale overheden. UiTPAS is dus enerzijds een voordeelkaart voor verrassende vrije tijd buitenshuis. Je kan er punten mee sparen als je deelneemt en zo voordelen ruilen .

Kansentarief

Voor veel mensen betekent hun UiTPAS niet alleen een spaar- en voordelenkaart, maar anderzijds ook een kortingskaart. Wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming bij het ziekenfonds, in schuldbemiddeling of in budgetbegeleiding is, kan een UiTPAS met kansentarief aankopen. Met een UiTPAS met kansentarief krijg je 80%  korting bij alle UiTPAS-partners in de volledige regio.

Open Vld plus Oosterzele pleit als sinds 2016 voor deelname aan het systeem. In eerste instantie werd noordelijk gekeken, richting Regio Gent. In die UiTPAS-regio nemen naast Gent, Lochristi en Destelbergen ook buurgemeenten Melle en Merelbeke deel.

Buurgemeente Wetteren maakt deel uit van de UiTPAS-regio Wetteren.

In het begin van de legislatuur startte Route42 het initiatief op om UiTPAS ook in hun werkingsgebied en dus de Vlaamse Ardennen uit te rollen. Nu Oosterzele deel uitmaakt van dit samenwerkingsverband, zag onze Open Vld plus-fractie dit als dé manier om dit systeem uit te rollen. Met de opstart van de UiTPAS-regio Vlaamse Ardennen nemen nu quasi al onze buurgemeenten deel aan dit succesvolle programma. Oosterzele kiest er echter bewust voor om niet te participeren, ondanks lang aandringen.

Het schepencollege stelde in het verleden al:

“Het doelpubliek waarvoor de Uitpas bestemd is, is in Oosterzele relatief klein. Bovendien kunnen ook mensen van buiten Oosterzele gebruik maken van dit systeem. De gemeente werkt zeer goed samen met het OCMW en het AGB en dat is een zegen voor de mensen die in armoede leven. Als mensen willen gebruik maken van bv. sportactiviteiten dan kan dat betaald worden door het OCMW, dat geldt ook voor culturele voorstellingen. Ook voor mensen met budgetbeheer zijn er initiatieven.”

Fractieleider Filip Michiels en raadslid Ann Van Hecke (Open Vld plus Oosterzele), beiden ook bestuurder binnen Route42:

“We hebben de voorbije weken en maanden gezien dat het OCMW in haar beleidsbeslissingen de zaken grondig kan optimaliseren én professionaliseren. Dat is dan ook de reden waarom onze Open Vld plus-fractie de beslissing om niet toe te treden blijft betreuren. We horen te dikwijls signalen dat bepaalde doelgroepen de stap naar het OCMW een te grote drempel vinden. Die mensen worden niet bereikt. Met de sociaaleconomische crisis zijn er nog veel mensen die wél in de (financiële) problemen komen maar nog niet de stap richting OCMW vinden. Door toetreding tot UiTPAS, zou het net ook voor deze inwoners (die nu uit de boot vallen), een kans bieden om te participeren aan cultuur.”

Het feit dat Oosterzele beslist niet toe te treden tot UiTPAS is meteen ook een valse start voor Oosterzele, die dit jaar (2023) het voorzitterschap opneemt van Route 42.

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder