Sla navigatie over

Opvangplaatsen voor Oekraïnse vluchtelingen in Oosterzele

Open Vld plus-raadslid Ann Van Hecke stelt voor om vanuit het gemeentebestuur van Oosterzele te voorzien in opvangplaatsen voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Onderstaande vraag werd op 7 maart 2022 overgemaakt aan het College van Burgemeester en schepenen.

 

𝘚𝘤𝘩𝘳𝘪𝘧𝘵𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘦 𝘷𝘳𝘢𝘢𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘯𝘵𝘦𝘳𝘢𝘢𝘥𝘴𝘭𝘪𝘥 𝘈𝘯𝘯 𝘝𝘢𝘯 𝘏𝘦𝘤𝘬𝘦 (𝘖𝘱𝘦𝘯 𝘝𝘭𝘥 𝘱𝘭𝘶𝘴) 𝘢𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘨𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘮𝘦𝘦𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘴𝘤𝘩𝘦𝘱𝘦𝘯𝘦𝘯.

De problematiek van vluchtende Oekraïners zijn ons allen gekend. Mensen zoeken een veilig onderkomen.

Oekraïense vluchtelingen hoeven geen asielaanvraag in te dienen en komen dus niet terecht in federale asielcentra waardoor de Vlaamse regering wel moet rekenen op de lokale besturen.

De Vlaamse regering geeft 1.000 euro aan steden en gemeenten per opvangplaats die ze organiseren voor Oekraïense vluchtelingen.

𝗛𝗲𝘁 𝗹𝗶𝗷𝗸𝘁 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗳𝗿𝗮𝗰𝘁𝗶𝗲 𝘄𝗲𝗻𝘀𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗱𝗮𝘁 𝗼𝗼𝗸 𝗼𝗻𝘀 𝗹𝗼𝗸𝗮𝗮𝗹 𝗯𝗲𝘀𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗸𝗶𝗷𝗸𝘁 𝗼𝗺 𝘇𝗲𝗹𝗳 𝗶𝗻 𝗼𝗽𝘃𝗮𝗻𝗴 𝘁𝗲 𝘃𝗼𝗼𝗿𝘇𝗶𝗲𝗻. 𝗘𝗿 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗱𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗮𝗮𝗻𝘁𝗮𝗹 𝗽𝗶𝘀𝘁𝗲𝘀 𝗱𝗶𝗲 𝗼𝗻𝘀 – 𝗼𝗽 𝗸𝗼𝗿𝘁𝗲 𝘁𝗲𝗿𝗺𝗶𝗷𝗻 – 𝘁𝗲 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗱 𝘇𝗶𝗷𝗻 (de huidige staat binnen van de gebouwen is ons niet altijd voldoende gekend):

A) Kunnen de leegstaande gebouwen VRV-site i. s.m. de Vlaamse Overheid ter beschikking gesteld worden?

B ) Komen de voormalige gebouwen van RVT O.L.Vr Ter Veldbloemen of het leegstaand deel van RVT De Zilverlinde hiervoor in aanmerking? Kan dit met de directie van St Franciscus besproken worden?

C) Kan de verkoop van de pastoriewoning te Landskouter worden uitgesteld om tijdelijk als opvangplaats te kunnen dienen voor Oekraïense vluchtelingen?

D) Kunnen er – al dan niet i.s.m. de sociale huisvestingsmaatschappijen – sociale woningen tijdelijk ter beschikking gesteld worden? Bijvoorbeeld een aantal woningen die momenteel te koop worden aangeboden in de Korenbloemstraat te Scheldewindeke.

E) Eventueel andere gebouwen.

Vandaar volgende vragen:

1) Is het college bereid 1 of meerdere van bovenstaande pistes op korte termijn te onderzoeken?

2) Is het college – in navolging van andere gemeenten – ook bereid om de vlaggen Oekraïne uit te hangen aan het gemeentehuis en/of aan andere gemeentelijke gebouwen, als symbolische blijk van steun aan de getroffen bevolking?

Met vriendelijke groeten,

 

Ann Van Hecke

Gemeenteraadslid Open Vld plus

7 maart 2022

 

Meest recente berichten

Plaats als eerste een reactie

Controleer je email om je profiel te activeren

Gemaakt door Code Nation via NationBuilder